Kontrollerad  lek - Som hund och katt

Direktlänk till inlägg 3 juni 2012

Lydnad med Ulrika Norell, part 1

Av Carro - 3 juni 2012 00:27

Första dagen på helgkurs i lydnad för Ulrika Norell och jag går och lägger mig helt lycklig över att vi har en dag i morgon också. Ulrika är toppen och en instruktör som passar mig som handen i handsken. Hon är tydlig och rak, uppmuntrande och peppande och förklarar sina tankar på ett väldigt bra sätt. Hon tvingar en att konkretisera vad ens kriterier är och puschar hela tiden träningen framåt utan att för den sakens skull göra avkall på detaljer. Jag stortrivs med Ulrikas tänk och gillar att hon inte är helt stöpt i Canisformen utan har ett stort bagage av kunskaper med sig. Att jag haft inspirerande och trevliga kurskamrater med mig gör inte dagen sämre! Regnet har öst ner men vi har haft lika roligt för det!


Jag började med fritt följ med Sid. Han har till och från haft tendenser att ploga, framförallt i början av passet eller första passet efter ett långt uppehåll. Dessa tendenser har utvecklat sig till att bli mer regelbundet återkommande och nu liksom finns de där. Vi jobbade med kortare sträckor och med att reglera belöningsförväntan. Sitter inte positionen första stegen finns i detta läge ingen anledning att försöka vänta ut den, för med ökad belöningsförväntan på det får jag sällan något att belöna överhuvudtaget. 


Jag har lekt med honom ganska häftigt i fria följet och i takt med att han dessutom blivit äldre, "driftigare" och helt enkelt galnare så har det blivit lite för mycket för fria följet. Jag leker i situationer där leken inte ens är relevant. Jag leker för att det är roligt utan att alltid reflektera nämnvärt över konsekvenserna. Vi provade att lägga om till godbitsceremonier och ändra mitt hysteriska "BRAAAAA!" till ett mer sansat (och urskiljbart) "bra". Skillnaden blev enorm. Sid blev lugnare, mer koncentrerad och mer ihopsamlad. Han gick fritt följ nu, med tanke och mening. Vi la också om belöningsplaceringen till att hamna i position, inte i ett hopp åt andra hållet ;-) Resultat: rak position!


Vi provade att länga sträckorna och då kunde plogandet uppenbara sig på nytt. Det löste vi genom att lägga in en rak halt med nytt marschanträde mitt på sträckan. Det gick kanon. Duktig Poo låg på filt bland regnklädd publik i huvor och väl medveten, påträngande instruktör. Riktigt bra träning för mig, jag är så nöjd med oss båda. 


På eftermiddagen fullkomligt vräkte regnet ner på tvären och vi bestämde oss för att jobba med inomhusgrejer. Jag valde att titta på fria följet och ingångarna med Kaj. 


Ingångarna är jättefina på kloss men blir inte alls lika strukturerade utan kloss. Där fick jag tipset att sätta signal på ingångarna på klossen och sen jobba in på klossen från olika positioner/utgångslägen. Och ta bort klossen. Vara noggrannare med kriterierna och använda klossen som en hjälp för att ha fyra tassar i marken och få säkerhet i bakdelskontrollen och våga jobba utan kloss och låta honom prova. Jag känner att den senaste veckans pass på grusklädda kollegieblock gjort susen och det var roligt att kunna visa på riktiga ingångar även utan kloss och få coachning i att puscha det ännu mer framåt, mot om jag träffat Ulrika för ett par veckor sedan och visat upp en helt targetberoende liten puff-hund. Nu är vi på G att få till riktigt snygga ingångar. Bättre sent...


Sen tittade vi på fria följet och jag fick nya verktyg att jobba med. Han bjöd upp jättefint från en externebelöning, vände snabbt på varsågod och var väl engagerad i externbelöningen, men jag fick honom inte därifrån igen. Något att jobba på. Istället körde jag starter från stå vid sidan och belönade tidigt. Håller jag inne belöningen hamnar han i en båge ut från mig innan han söker sig in, något som blivit en väldigt markant kedja som jag ännu inte kan se själv. Fokus på att få till starter och därifrån öka sträckan utan att förlora positionen. Han jobbade på riktigt bra och koncentrerat i tjugo minuter med bara små pauser. Visserligen inomhus, men jag känner mig toknöjd. 


Kvällen har spenderats med lite mer träning, god mat, vin och snack. Nu laddar jag inför en morgondag fylld med mer spännande lydnadsträning!

Hund · Kaj · Kurs · Lydnad · Sid
 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Carro - 30 juli 2012 13:30

Jag använder den gröna bollen "Everlasting Fun Ball" som aktiverings- och belöningsboll till både mina egna och dagisets/pensionatets hundar. Den heter "everlasting" och hittills har jag ingenting att säga emot det namnet, trots att jag provat den på...

Av Carro - 30 juli 2012 13:26

En titt in i min vardag hittar du här och här. En titt in på dagis hittar du här. Trevlig läsning!   Vill ni läsa inläggen direkt kan ni följa min nya blogg på www.hundid.se   Hoppas vi ses och hörs! ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:19

Jag och Kaj har påbörjat vår agilitykarriär på riktigt genom att ta privatlektioner för en instruktör som heter Sandra Eriksson. Här kan du läsa om våra två första lektioner.   Du hänger väl med till www.hundid.se? ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:05

Förra helgen var jag och Kaj i väg på äventyr, närmare bestämt på utställning i Köping. Kaj uppförde sig som en prins och betedde sig som om han aldrig gjort annat än travat vackert och visat upp sig snyggt. Resultatmässigt ner som en pannkaka och up...

Av Carro - 26 juli 2012 22:36

Jag flyttar nu mitt bloggande till www.hundid.se eller hundid.wordpress.com (adresserna leder till samma sida och båda ska fungera att lägga in på t.ex. bloglovin eller Google reader). Anledningen är helt enkelt att det känns mer logiskt att samla al...


Carro, 22.
hundIDiot ut i fingerspetsarna.
www.hundid.se http://www.hundid.se
http://carro.hundid.se

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2012 >>>

Hundtränaren

Senaste inläggen

Ebba

Photobucket

Mikroblogg

Sid

Photobucket

Kategorier

Nebbie

Photobucket

Arkiv

Sök i bloggen

Askari

Photobucket

Länkar

hundID

Photobucket

Fråga mig

2 besvarade frågor

Tidigare år

Besöksstatistik

RSS

Följ bloggen

Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Blogkeen
Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se