Kontrollerad  lek - Som hund och katt

Direktlänk till inlägg 21 mars 2012

Kvällsöppet snackar hunduppfostran

Av Carro - 21 mars 2012 14:09

Med anledningen av kvällsöppetdebatten i måndags som handlade om hunduppfostran har jag börjat fundera kring vad dessa debatter egentligen bottnar i.


Alla av deltagarna i debatten håller på med hundträning på ett eller annat sätt. Som instruktör, som utbildare, som hundägare eller på annat sätt. Minst fyra av deltagarna i debatten jobbar med problemhundar, på fyra olika sätt. Alla har väl egentligen samma mål. Man kan uttrycka det på olika sätt och lägga in mycket i uttrycket "målsättning", men jag försöker sammanfatta det: en hund som fungerar i hundägarens liv, en hund som fungerar i samhället och en hund som lyder mig.


Sen ingår det självklart ännu fler aspekter i den här målsättningen, till exempel att hunden ska vara lycklig, ha ett tillfredsställande liv, tycka om mig och ty sig till mig som ägare, utvecklas m.m Men om vi utgår ifrån att målsättningen är ungefär "fungerar i mitt liv, fungerar i samhället och lyder" så är det saker jag har svårt att förstå med människors val av vägen dit. 


Jag har gjort mitt val. För mig är det inlärning, om jag så lär hunden att gå fritt följ eller lär hunden att ha ett trevligt kroppspråk och vara lugn i hundmöten. I debatten pratade man om skillnad mellan inlärning och uppfostran, men ingenting om vad den skillnaden innebär. När uppfostrar man? Och när lär man in? Om min hund gör fel avbryter jag det felaktiga beteendet och börjar jobba med att lära hunden vad jag vill att den ska göra istället. På vägen dit blir det säkert fel igen, men då avbryter jag det och fortsätter arbetet med att lära hunden vad den ska göra istället. Är det när jag avbryter hunden som jag uppfostrar den? Och är det i så fall det som hela debatten grundar sig på, att vi inte kan tala klarspråk och förmedla till varandra vad vi menar? Om detta skrev min vän och instruktörskollega Åsa Jacobsson väldigt klokt i sin blogg idag. Ni hittar det inlägget här.


Men om vi går tillbaka till vägen dit. Det finns otaliga exempel på problemhundar som blivit fria från sina problem, från alla skolor. Från ren klickerträning till härskartekniker till en mix mellan belöning och fysiska obehag. Alla dessa träningssätt fungerar, det är inget snack om saken. Så i grund och botten så är det vi människor som har ett val. HUR vill vi att det ska fungera och vad för hund och vilken relation till min hund vill jag få ut av mitt hundägande.


Varför debatterna i det här ämnet stundtals blir så hätska är väl för att alla anser sig ha rätt och att "andra sidan" har fel, för alla har exempel och erfarenheter kring att tillvägagångssättet fungerar. Det gör också debatterna helt meningslösa, för vilket som är rätt och fel eller bäst eller sämst kan man bara fråga sig själv. Fråga sig själv vilken relation man vill ha till sin hund, hur man vill behandla sin hund, var ens egen gräns går och vad man väljer att tro på.


För att återgå till min stora fundering så är det vad det är som gör att folk ändå väljer att gå den "hårda vägen", trots att en vänligare och mjukare variant faktiskt fungerar. Vad är det som får människor att VILJA lägga sin hund på rygg, rycka den i strypkedjan, nypa den i örat, skrika på den, sparka den i sidan, daska den i huvudet och så vidare, när det finns vägar att gå som inte tvingar en att göra så mot sin hund. Finns det någon glädje att ha det så? Är det ett roligt sätt att jobba på? Varför vill man vara kvar i de tillvägagångssätten, när det finns trevligare sätt som faktiskt fungerar? DET skulle vi kunna ha debatt om. 

 
ANNONS
 
Therese

Therese

21 mars 2012 15:16

Nebbie var jätte söt! :)

http://madeoftess.bloggplatsen.se

Carro

22 mars 2012 06:25

Tack, visst var hon!

 
Tina

Tina

21 mars 2012 16:16

Eftersom jag själv befunnit mig i bestraffningsträsket när det gäller jaktträning så tog jag mig en funderare på hur jag kunde gå med på det och utföra det som instruktören sa åt mig att göra. Förmodligen för att instruktören var en auktoritet och jag hade noll kunskap att sätta emot. Jag fick inte heller några alternativ. Jag tror det är den sitsen väldigt många nybörjare sitter i. Om man dessutom får sina kunskaper från tv av en väldigt trevlig och övertygande mexikan så blir det bara fel från början.

http://workinglabs.wordpress.com

Carro

22 mars 2012 06:24

Den situationen kan jag helt och hållet förstå och har själv varit i den. Det är främst väl medvetna hundägare som aktivt väljer att gå "den hårdare vägen" som jag funderar över. Jag undrar vad som är drivkraften till att debattera för något otrevligt när det trevligare sättet fungerar.

 
Gudrun & Alfons

Gudrun & Alfons

22 mars 2012 09:52

Jag såg också debatten och visst talar de förbi varandra. Hela tiden. Jag skulle t o m vilja vara så drastisk och påstå att om man från början väljer den mjuka vägen och verkligen försöker få till en fungerande relation med sin hund från första början så hamnar man aldrig i bestraffningsträsket. Men då måste man ju också i grunden köpa idén om att en hund inte tänker tankar som rang och att den gör saker för att jävlas med en. Om man bara tänker att hunden gör som den gör för att den på nåt sätt vinner något på det - utan någon annan baktanke - så hittar man också vägar ur återvändsgränder när inget fungerar. Det blir som en god cirkel som rullar av sig själv. Och som all belöningsbaserad träning så fortsätter man ju som tränare att göra det som ger en tillfredställelse = belöning. Jag tror faktiskt inte att det handlar om att man "väljer" den ena eller den andra metoden. Ju mer kunskap man vill ta till sig om hur hundar fungerar och ju mer ödmjuk inställning man har till sin hund, desto mindre risk är det att man tycker att det är hundens fel om träningen inte lyckas. Det är vi människor som vill att hunden ska ändra sitt beteende till att passa vårt, inte tvärtom. Det är då också vår skyldighet att se till att hunden på något sätt tjänar på att vara oss till viljes, eftersom det i grunden är en uppoffring hunden gör när den är oss till lags. Så tänker jag i alla fall...

http://velourpojken.blogg.se

Carro

24 mars 2012 11:42

Jag brukar säga att hundar gör det som är naturligt för dem och det de har lärt sig och jag tycker inte att det finns något etiskt utrymme för mig att bestraffa de när de gör saker jag inte gillar, eftersom det för hunden bara är naturligt eller inlärt. Håller med dig i att det handlar om inställningen till hunden men det är ju utifrån den inställningen som valet av träningsmetod baserar sig på. För visst har vi alla valet att skaffa oss mer kunskap och ändra inställning, men vi måste vilja det. Varför vill folk fortsätta vara hårda mot sina hundar och ha inställningen att man måste vara det, när det helt uppenbarligen fungerar ändå?

 
Dvärghundspossen

Dvärghundspossen

22 mars 2012 16:56

Men finns det NÅN hundägare som a) hävdar att mjuka metoder/klicker fungerar precis lika bra, och b) ändå sliter i stryp, sparkar hunden osv? Folk som beter sej på det sättet mot hunden brukar ju ALLTID hävda att visserligen kanske andra metoder funkar på ANDRA hundar, men deras EGEN hund är minsann så hård/har så starka drifter/måste kunna funka i så krävande situationer att där är det NÖDVÄNDIGT att rycka, slita och sparka.
Jag undrar om det öht finns nåt sätt att överbevisa folk som sitter fast i föreställningen att "MIN hund måste minsann ryckas/sparkas/domineras". Det är ju så lätt för dom att ta till cirkelresonemang för att kunna hålla fast vid sina trosföreställningar. Pekar man på en hund som blivit lydig med klicker så kommer "hårdingen" bara att se det som ett bevis på att det var en meshund (oavsett hur hundens MH, MT, L-test m m ser ut), för annars hade ju klickern omöjligt kunnat funka. Och så fortsätter personen att tro att klicker visserligen kan funka på mesiga hundar, men inte på den tuffa hund man själv har.

http://dpossen.blogspot.com

Carro

24 mars 2012 11:37

Ta Bengt Rödseth till exempel, han har bl.a golden retriever. Och både han, Fredde Steen m.fl arbetar med hundar av alla dess raser i sina instruktörsyrken.

 
Petra & Skurk

Petra & Skurk

22 mars 2012 22:44

Åh vilket bra inlägg Carro! :-)

http://petraskurk.wordpress.com

Carro

24 mars 2012 11:36

Tack!

 
Bea

Bea

22 mars 2012 22:50

Himla bra skrivet!!! =)

http://www.amstaffensimbaa.blogg.se

Carro

24 mars 2012 11:36

Tack!

 
Dvärghundspossen

Dvärghundspossen

24 mars 2012 13:03

Men Rödseth går ju ännu längre än dom personer jag pratar om - han hävdar ju att INGEN hund blir riktigt lydig med mjuka metoder. Han skrev ju nyss på sin blogg att mjukistränare gärna får komma hem till honom och låta hunden gå in i hönshuset utan att jaga hönsen - klarar dom det kanske han ska börja lyssna på dom. Alltså underförstått att man minsann inte kan få så lydiga hundar som han har med mjukismetoder.

http://dpossen.blogspot.com

Carro

24 mars 2012 13:28

Varför, tror du?

 
Dvärghundspossen

Dvärghundspossen

26 mars 2012 13:41

Han har väl en gång i tiden lärt sej vissa metoder som han tycker har funkat bra för honom. När man sen väl börjat träna på ett visst sätt så blir det genast en ganska hög tröskel för att byta metod från hård till mjuk - eftersom det skulle innebära att man måste erkänna för sej själv att man på olika sätt hotat och tryckt ner sina hundar i onödan. Jobbig grej att erkänna. Om man sen börjar försörja sej som hundtränare och offentligt försvara sina metoder, så blir genast tröskeln gigantiskt mycket högre för att erkänna att man kanske haft fel.

http://dpossen.blogspot.com

Carro

28 mars 2012 16:24

Väldigt jobbig grej att erkänna, absolut. Så du tror att det är drivkraften att fortsätta med skygglapparna på?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Carro - 30 juli 2012 13:30

Jag använder den gröna bollen "Everlasting Fun Ball" som aktiverings- och belöningsboll till både mina egna och dagisets/pensionatets hundar. Den heter "everlasting" och hittills har jag ingenting att säga emot det namnet, trots att jag provat den på...

Av Carro - 30 juli 2012 13:26

En titt in i min vardag hittar du här och här. En titt in på dagis hittar du här. Trevlig läsning!   Vill ni läsa inläggen direkt kan ni följa min nya blogg på www.hundid.se   Hoppas vi ses och hörs! ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:19

Jag och Kaj har påbörjat vår agilitykarriär på riktigt genom att ta privatlektioner för en instruktör som heter Sandra Eriksson. Här kan du läsa om våra två första lektioner.   Du hänger väl med till www.hundid.se? ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:05

Förra helgen var jag och Kaj i väg på äventyr, närmare bestämt på utställning i Köping. Kaj uppförde sig som en prins och betedde sig som om han aldrig gjort annat än travat vackert och visat upp sig snyggt. Resultatmässigt ner som en pannkaka och up...

Av Carro - 26 juli 2012 22:36

Jag flyttar nu mitt bloggande till www.hundid.se eller hundid.wordpress.com (adresserna leder till samma sida och båda ska fungera att lägga in på t.ex. bloglovin eller Google reader). Anledningen är helt enkelt att det känns mer logiskt att samla al...


Carro, 22.
hundIDiot ut i fingerspetsarna.
www.hundid.se http://www.hundid.se
http://carro.hundid.se

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2012 >>>

Hundtränaren

Senaste inläggen

Ebba

Photobucket

Mikroblogg

Sid

Photobucket

Kategorier

Nebbie

Photobucket

Arkiv

Sök i bloggen

Askari

Photobucket

Länkar

hundID

Photobucket

Fråga mig

2 besvarade frågor

Tidigare år

Besöksstatistik

RSS

Följ bloggen

Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Blogkeen
Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se