Kontrollerad  lek - Som hund och katt

Direktlänk till inlägg 25 februari 2011

En hästblogg jag rekommenderar och lite tankar kring ledarskap

Av Carro - 25 februari 2011 10:31

www.hastochhund.bloggagratis.se


Hon sätter ord på väldigt många tankar jag själv har kring hästhållning och väldigt många av hennes hästtankar kan jag direkt översätta till hunderiet och mina tankar där.


Här är ett inlägg jag tyckte var väldigt klokt:


http://hastochhund.bloggagratis.se/2011/02/20/4676504-lite-tankar-fran-helgen-i-skara/


Jag är övertygad om att i både hund- och hästvärlden lever dominans och ledarskapsbegreppen kvar i den form de gör det för att rättfärdiga att människan är orättvis och stundtals riktigt elak mot sin hund eller häst. Det är så lätt att skylla på hunden/hästen istället för på sina egna brister som tränare och det är så lätt att skylla på dominans och ledarskap istället för att erkänna att man inte är helt rättvis i sin behandling av sitt djur.


Hur många gånger blir man inte förbannad på sin hund eller sin häst varje dag?


Numera försöker jag alltid stanna upp och tänka efter om jag lärt hunden hur den egentligen ska bete sig i den här situationen eller om dens beteende är ett resultat av att den faktiskt bara följer sina instinkter och jag inte har visat den hur jag vill att den ska göra. Frågan är om jag har rätt att bli arg på en hund som gör vad om är naturligt för den (t.ex. hoppar upp på köksbordet och snor mat) när jag inte har lagt ner tid på att lära den vad jag vill att den ska göra (stanna på golvet, hålla sig undan från min mat).


Är det konstigt att hunden rycker undan tassen vid kloklippning när den blivit klippt i puplan? Är det en bra idé att bli irriterad på en hund som känner sig osäker i situationen? Gör det situationen bättre? Är det okej att bli irriterad på en häst som spänner ut magen eller hugger vid sadelgjordsspänning för att den är orolig för att bli nypt? Är det okej att tjuvhålla huvudet på en häst som inte vill bli tränsad för att den kanske har ont i mun eller nacke?


Jag fick väldigt mycket tankar kring det här under gårdagens hundträning. Jag har svårt att få Sid att komma in tillräckligt snabbt i utgångsställning och hålla kontakten i utgångsställning när det kommer störningar. Tidigare i mitt hundliv har jag använt ett hårt "nej" så fort hunden vänt bort blicken och "braaa, rääätt" när hunden vänt upp blicken igen och det har funkat riktigt bra. Men det finns en mening med att jag inte vill göra så idag, även om jag tror att det skulle fungera minst lika bra med den hund jag har idag. Det handlar om att jag inte vill träna på det sättet. Det handlar inte om vetenskap, forskningsresultat, effektivitet eller för den delen att det skulle vara snällt eller elakt mot hunden. Det handlar om att jag vill utveckla mig, hitta sätt som är bättre på sikt, som utvecklar mig som hundtränare och som bygger på inlärning istället för avinlärning.


Det kommer fler tankar om det här, men inte just nu. Lämna gärna en kommentar kring dina egna tankar och reflektioner och kika gärna in på Ann Louise blogg. Om du inte håller med henne i hennes hund/hästhållning idag, så kanske det kan väcka några nya tankar, öppna några ögon och få en inspirerad och nyfiken till att förändra sitt sätt att göra saker på. Om inte annat så bjuder hon på mycket bilder på sina fantastiskt vackra hästar och schäfrar.

* · Hund
 
ANNONS
 
Lina

Lina

25 februari 2011 12:57

Vet inte varför, men måste bara berätta om i morse på promenaden. Jag gick med Trazzel lös längs en gångväg här nere i parken och där vägen delar sig såg jag att det kom en hund från andra hållet. Men jag gick vidare och lät Trazzel vara kvar lös och han ställde sig vid snödrivan och spanade mot den andra hunden. Hundens ägare var en äldre man som stannade upp och kollade på oss. Jag kunde nästan se hur han tänkte "har du verkligen koll på din hund?" Men ja, jag gick framåt och ropade sen glatt "Trazzel" och han studsade efter mig och struntade i den andra hunden och fick såklart beröm när han kom till mig. Och jag kunde se i ögonvrån hur chockad den andra ägaren var över hur jag hanterat situationen.. Jag vet inte varför men det syntes så väl att han hade väntat sig ett argt "kom hit" och att Trazzel typ skulle springa mot honom :P

Nu blev säkert de här jätteflummigt skrivit, men jag blev just där och då så övertygad om att jag gjort rätt, jag tränade på rätt sätt, Trazzel fick en positiv upplevelse och kom självmant till en glad matte på en glad inkallning. Det behövdes liksom inte mer än så, ändå slår jag vad om att många skulle ha gett ifrån sig ett skarpt nej när ens hund stannat upp och tittat på den andra hunden..

http://mybutterfly.blogg.se

Carro

25 februari 2011 18:44

Den som läser din kommentar ska veta att du harju inte haft en enkel resa dit ni är idag, Trazzel har ju verkligen inte varit världens enklaste hund att få "ordning" på! Och det mest underbara är att ni har kommit dit med ett samarbetstänk i ryggen. Vill man så går det, det är jag övertygad om.

 
Dvärghundspossen

Dvärghundspossen

25 februari 2011 14:50

Apropå häst vs hund... En grej jag stör mej på är när hundmänniskor (i nån sorts välmenande avsikter) säger att "det är klart det går att träna ett djur utan att besegra det rent fysiskt, se bara på hästarna, dom är oerhört mycket större och starkare än oss och går inte att alfarulla men vi klarar av att träna dom ändå". Men på hästar har man ju en massa hjälpmedel istället för fysisk styrka. Den mesta hästträningen är ju inte ett dugg mer belöningsbaserad än traditionell hundträning, tvärtom snarare.

http://dpossen.blogspot.com

Carro

25 februari 2011 18:41

Mycket snarare tvärtom. Nästan all hästhantering bygger ju på olika hjälpmedel och funkar inte en sak så lägger man på skarpare bett, hjälptyglar, sporrar och spön. Det finns ju de som är riktigt skickliga och använder sådant just som hjälper, jag har massor av vänner som använder t.ex hjälptyglar för att guida hästen till rätt form och det sätter jag mig inte emot. Men allt för ofta så handlar hästhantering om att ta bort alla former av valmöjligheter för djuret, tvång helt enkelt.

 
Dvärghundspossen

Dvärghundspossen

26 februari 2011 23:50

*Funderar* Men all hästträning, även "mjuk och fin" hästträning, handlar väl om positiv bestraffning och negativ förstärkning? Eller vad använder man för positiva belöningar till en häst? Det är ju aldrig så att man typ har nån skål med morötter eller en leksak (har hästar öht leksaker?) stående i manegen när man kör dressyr... Hästens belöning blir liksom bara att allt blir mjukt och följsamt när den gör rätt, den slipper att det stramar och trycker nånstans. Eller?

http://dpossen.blogspot.com

Carro

27 februari 2011 21:35

Tryck och eftergift är ju det mest anammade träningssättet inom hästvärlden och det finns ju alla varianter inom det. Som du säger, även "mjuk och fin" hästträning.

Säg aldrig, aldrig! Att en häst inte skulle kunna jobba för belöningar är en seglivad, vad ska man kalla det? Myt? Föreställning? Jag har själv klickertränat (shejpat) mina hästar och de ansträngde sig som sjutton för en godbit. Jag stannade bara vid tricks, för då föreställde jag mig att det bara var cirkuskonster som kunde läras in med den typen av träningsmetoder. Nu tror jag annorlunda. Kan man t.ex shejpa en häst till piaff och passage, flytta undan bakdelen etc. från marken, varför skulle det inte gå att använda från ryggen?

 
Dvärghundspossen

Dvärghundspossen

28 februari 2011 11:06

Menade inte att påstå att det inte GICK att köra med positiv belöning på hästar... menade bara att typ ingen verkar GÖRA så i PRAKTIKEN. :-)

http://dpossen.blogspot.com

Carro

28 februari 2011 23:18

Nej, precis. Men vad är skillnaden? Jag tror att anledningen till att ingen gör så är för att ingen tror att det går.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Carro - 30 juli 2012 13:30

Jag använder den gröna bollen "Everlasting Fun Ball" som aktiverings- och belöningsboll till både mina egna och dagisets/pensionatets hundar. Den heter "everlasting" och hittills har jag ingenting att säga emot det namnet, trots att jag provat den på...

Av Carro - 30 juli 2012 13:26

En titt in i min vardag hittar du här och här. En titt in på dagis hittar du här. Trevlig läsning!   Vill ni läsa inläggen direkt kan ni följa min nya blogg på www.hundid.se   Hoppas vi ses och hörs! ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:19

Jag och Kaj har påbörjat vår agilitykarriär på riktigt genom att ta privatlektioner för en instruktör som heter Sandra Eriksson. Här kan du läsa om våra två första lektioner.   Du hänger väl med till www.hundid.se? ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:05

Förra helgen var jag och Kaj i väg på äventyr, närmare bestämt på utställning i Köping. Kaj uppförde sig som en prins och betedde sig som om han aldrig gjort annat än travat vackert och visat upp sig snyggt. Resultatmässigt ner som en pannkaka och up...

Av Carro - 26 juli 2012 22:36

Jag flyttar nu mitt bloggande till www.hundid.se eller hundid.wordpress.com (adresserna leder till samma sida och båda ska fungera att lägga in på t.ex. bloglovin eller Google reader). Anledningen är helt enkelt att det känns mer logiskt att samla al...


Carro, 22.
hundIDiot ut i fingerspetsarna.
www.hundid.se http://www.hundid.se
http://carro.hundid.se

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2011 >>>

Hundtränaren

Senaste inläggen

Ebba

Photobucket

Mikroblogg

Sid

Photobucket

Kategorier

Nebbie

Photobucket

Arkiv

Sök i bloggen

Askari

Photobucket

Länkar

hundID

Photobucket

Fråga mig

2 besvarade frågor

Tidigare år

Besöksstatistik

RSS

Följ bloggen

Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Blogkeen
Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se