Kontrollerad  lek - Som hund och katt

Direktlänk till inlägg 15 augusti 2010

En till tanke kring sökbelöningar

Av Carro - 15 augusti 2010 16:50

Om man tänker att hunden är ute och jobbar för att komma fortaste vägen fram till belöningen (det vill säga söka rakt ut från mig, hålla ett bra tempo, ha näsan på etc.) och figgarna fungerar som belöningsutdelare istället för något självandamål i sig, så blir ju en följdtanke gärna "hur kommer det fungera på tävling"?


Jag tänker att det sker en belöningsutveckling och värdeöverföring när man lägger mycket fokus på belöningen hos figgen. Att hitta figgen förstärks genom att figgen belönar hunden, vilket självklart kommer få beteendet "att hitta figgen" att stiga i värde, inte bara beteendet "att hitta belöningen". Det är liksom omöjligt att träna med figuranter som delar ut belöningen utan att något av hundens fokus överhuvudtaget hamnar hos människan i processen. Så, precis som hunden kan jobba hårt för att få apportera roliga apportbockar, utföra sina favorithinder på agilityplanen eller springa fort till target så kan hunden jobba hårt för att hitta sina figuranter, eftersom det ju i grund och botten är de som är nyckeln till belöningen.

Hund · Sök
 
ANNONS
 
Emma & Arrac

Emma & Arrac

16 augusti 2010 22:11

Tack för dina tips! Jag skrev ett svar i min egen blogg på det du skrev. Har aldrig gjort det förut så jag vet inte om du får nått mail när man svarar på kommentar.

Det vore kul att hitta någon dag som passar och gå ut tillsammans i spårskogen. Det är alltid kul med nya insikter från annat håll i hundträningen :)

Jag börjar känna att det börjar bli dax för den där lektionen i lydnad också. Har kommit lite längre och behöver feedback och vidare tips och ideer. Ska försöka tävla i oktober men då måste jag ju vara klar med alla momenten också!

http://www.hundreda.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Carro - 30 juli 2012 13:30

Jag använder den gröna bollen "Everlasting Fun Ball" som aktiverings- och belöningsboll till både mina egna och dagisets/pensionatets hundar. Den heter "everlasting" och hittills har jag ingenting att säga emot det namnet, trots att jag provat den på...

Av Carro - 30 juli 2012 13:26

En titt in i min vardag hittar du här och här. En titt in på dagis hittar du här. Trevlig läsning!   Vill ni läsa inläggen direkt kan ni följa min nya blogg på www.hundid.se   Hoppas vi ses och hörs! ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:19

Jag och Kaj har påbörjat vår agilitykarriär på riktigt genom att ta privatlektioner för en instruktör som heter Sandra Eriksson. Här kan du läsa om våra två första lektioner.   Du hänger väl med till www.hundid.se? ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:05

Förra helgen var jag och Kaj i väg på äventyr, närmare bestämt på utställning i Köping. Kaj uppförde sig som en prins och betedde sig som om han aldrig gjort annat än travat vackert och visat upp sig snyggt. Resultatmässigt ner som en pannkaka och up...

Av Carro - 26 juli 2012 22:36

Jag flyttar nu mitt bloggande till www.hundid.se eller hundid.wordpress.com (adresserna leder till samma sida och båda ska fungera att lägga in på t.ex. bloglovin eller Google reader). Anledningen är helt enkelt att det känns mer logiskt att samla al...


Carro, 22.
hundIDiot ut i fingerspetsarna.
www.hundid.se http://www.hundid.se
http://carro.hundid.se

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Augusti 2010 >>>

Hundtränaren

Senaste inläggen

Ebba

Photobucket

Mikroblogg

Sid

Photobucket

Kategorier

Nebbie

Photobucket

Arkiv

Sök i bloggen

Askari

Photobucket

Länkar

hundID

Photobucket

Fråga mig

2 besvarade frågor

Tidigare år

Besöksstatistik

RSS

Följ bloggen

Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Blogkeen
Följ Kontrollerad  lek - Som hund och katt med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se