Kontrollerad  lek - Som hund och katt

Direktlänk till inlägg 15 december 2009

Dag 1 med Maria

Av Carro - 15 december 2009 20:40

Sid har varit en riktig stjärna idag. Förutom att han har legat tyst och lugnt i bilen (ett mindre helt täcke är väl inte hela värlen?), skött sig exemplariskt runt folk, gått att kalla tillbaka på väg fram mot andra hundar (de flesta gånger i alla fall) och redit sig jättebra i koppel så har han varit jätteduktig på träningspassen. 


Första passet jobbade vi med fria följet. Han är den första hunden jag jobbar in fria följet genom baklängesfot redan från början och jag har haft svårt att få till det riktigt bra. Baklänges har varit kanon, men vid och efter vändningen har han sackat efter och hamnat väldigt långt ut.


Plan:

Belöningsplacering bakom huvudet in mot kroppen så han måste trycka in bogen mot mitt ben och nästintill hamna bakom mig med rumpan. Låter det enkelt? Nja, att jobba in ett nytt rörelsemönster hos sig själv är definitivt inte det lättaste efter fyra månaders starkt injobbad koreografi. Där var det med säkerhet inte Sid som var problemet, utan jag själv. Med leksak fick jag till det men med godbitar hade jag grymt svårt att hitta rätt rörelse och få honom att bli kvar i position och inte hamna i nån sorts cirkus-jag-lockar-dig-fram-och-tillbaka-vid-min-sida. Jag kan riktigt känna i kroppen hur det ska kännas när det fungerar (alltså så som det känns med Ebba) men aah vad svårt det är när man inte gjort det på så länge. Belöningsplacering, Caroline. Fy skam att du inte tänkt på att problemet kan ha legat där tidigare.


Få in mer bakdelstanke i vändningen genom att ta ett steg åt sidan och stanna så han får göra en ingång framifrån. Idag blev det en ingång med sitt men jag tänker att det kommer bli en "flygande start" då han slänger runt rumpan och så fortsätter vi framåt.


Mer fria fria följövningar då jag leker i gång honom, stoppar undan leksaken och går iväg så han får söka sig upp till min vänstra sida och när han gör det a) belöna utåtinåtbakåtbortåt eller b) vända åt höger så han måste söka sig ännu tightare innan belöningen kommer.


Vändningar på stället åt höger och vänster med honom i stående position. Ja, ingångsövningarna är ju inte helt bra då vi inte fått till de från alla möjliga positioner och utgångspunkter och att han därför inte behövt söka rätt position lika målmedvetet. Det ska bli ändringar på det nu.


Högercirklar då han får följa mig tight på vänster sida.


Längtar efter att fortsätta med det här i morgon och se var det bär iväg.


Nästa pass jobbade vi med hopp-stå som jag haft jättesvårt att generalisera. Men idag bara funkade det. Ni känne väl igen frasen "såhär har han aaaldrig gjort hemma" när hunden gör nåt dåligt. Här var det precis tvärtom och det funkade riktigt bra. Bytte plats på godbitar och leksaker, hade de i höger ficka, vänster ficka eller på en stol. Belönade med olika händer. Flyttade händer och fötter. Satt, stod med korsade ben och satt på en stol. Hopp, hopp, hopp. Studsar som en liten känguru, vilken morbror kan han ha lärt sig det av egentligen? Hm... Det finns hopp för hopp-stå i alla fall.


Sista passet gjorde vi två kedjor. Inmarscherna gjorde jag genom att leka igång honom med en halvtråkig leksak, stoppa undan, vända om och gå iväg. Han följde efter jättefint. Maria dirigerade mig till en punkt där han fick sitta på kommando, fri, dutta ett par gånger i handen och sen bli belönad med en av de bästaste leksakerna. Duktig Id.


Andra kedjan gjorde jag samma inmarsch men nu fick han bara dutta. Duttarna blev ganska oregelbundna och tveksamma, men jag belönade efter tio stycken med boll som var enklare att få tillbaka än jag trott (men inte sagt att det var enkelt för det).


Avlevereringar är något vi måste jobba ännu mer på då jag idag upptäckte att de inte funkar ("såhär gör han aaaldrig hemma", ni vet). Ridhussand, hästskit och roligaste bollen blev på tok för svårt. Dumt av mig kanske, men Iddis fick roligt och jag jagade honom runt i ridhuset för att förstärka olydnaden ytterligare. Det är härligt när man kan släppa loss lite trots att man vet att det egentligen bara är dålig träning ;)


Är jättenöjd med kedjorna.


Sen fick jag träna mer på att få in belöningsplaceringsrörelsen, ett pass som mest blev att jag skrattade över hur knäppa vi (läs: jag) är. Fick inte riktigt till det, men vi ska nöta på i morgon bitti.


Sen var vi trötta båda två så jag hoppade över sista passet. Är så nöjd över att sid hållt ihop så bra alla pass hela dagen. Måste tänka på det när jag lägger upp morgondagen, han kommer antagligen vara duktigt slut sista passet i morgon eftermiddag.


I morgon ska vi i alla fall:

Jobba vidare med fria följet.

Träna platsliggning.

Träna sitt i grupp (varför heter inte platsliggning ligg i grupp eller sitt i grupp platssittning? Så mycket mer logiskt).

Jobba på utgångsställningar.


Vi kommer också prata mer om tävlingsträning och helhetsträning.


Nu ska jag plugga resten av kvällen och natten. Saknar Lina och Pejla, jättetråkigt att de inte kunde vara med den här samlingen.


So long och god natt.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Carro - 30 juli 2012 13:30

Jag använder den gröna bollen "Everlasting Fun Ball" som aktiverings- och belöningsboll till både mina egna och dagisets/pensionatets hundar. Den heter "everlasting" och hittills har jag ingenting att säga emot det namnet, trots att jag provat den på...

Av Carro - 30 juli 2012 13:26

En titt in i min vardag hittar du här och här. En titt in på dagis hittar du här. Trevlig läsning!   Vill ni läsa inläggen direkt kan ni följa min nya blogg på www.hundid.se   Hoppas vi ses och hörs! ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:19

Jag och Kaj har påbörjat vår agilitykarriär på riktigt genom att ta privatlektioner för en instruktör som heter Sandra Eriksson. Här kan du läsa om våra två första lektioner.   Du hänger väl med till www.hundid.se? ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:05

Förra helgen var jag och Kaj i väg på äventyr, närmare bestämt på utställning i Köping. Kaj uppförde sig som en prins och betedde sig som om han aldrig gjort annat än travat vackert och visat upp sig snyggt. Resultatmässigt ner som en pannkaka och up...

Av Carro - 26 juli 2012 22:36

Jag flyttar nu mitt bloggande till www.hundid.se eller hundid.wordpress.com (adresserna leder till samma sida och båda ska fungera att lägga in på t.ex. bloglovin eller Google reader). Anledningen är helt enkelt att det känns mer logiskt att samla al...


Carro, 22.
hundIDiot ut i fingerspetsarna.
www.hundid.se http://www.hundid.se
http://carro.hundid.se

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30 31
<<< December 2009 >>>

Hundtränaren

Senaste inläggen

Ebba

Photobucket

Mikroblogg

Sid

Photobucket

Kategorier

Nebbie

Photobucket

Arkiv

Sök i bloggen

Askari

Photobucket

Länkar

hundID

Photobucket

Fråga mig

2 besvarade frågor

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards