Kontrollerad  lek - Som hund och katt

Alla inlägg under augusti 2009

Av Carro - 6 augusti 2009 13:24

Jag har bokat tid för Ebba hos en fysoterapuet som ska få gå igenom hela rörelseapparaten på henne och se om hon hittar något. Även om hon blivit piggare så känns hon inte helt okej och jag kan bara inte sätta fingret på vad det är. Hon är fortfarande inte sig själv bland människor och det är för mig ett tydligt tecken på att något inte är okej. 


Ebba har inte fått någon direkt lydnadsträning den senaste tiden. Inför grundkursen som jag håller i Semmersby fick vi damma av våra burlekar som var evigheter sen. Nu flyter de på skitbra och hon driver in i buren på kommando och söker öppningen om jag skickar henne från en vinkel. I måndags fick hon ligga i öppen bur på kursen och hon låg jättesnällt och tittade på, tyst hela tiden. Härligt, då dröjer det inte många pass till innan jag kan använda burlekarna i träningen tillsammans med Sid.


Jag har också shejpat henne till att sticka in nosen i saker, till en början min halvt knutna handflata (nån variant på näbbtarget). Ska använda det för att hon själv ksa få sticka in nosen i munkorgen om vi nu behöver använda en sådan hos fysoterapueten eller i andra situationer. Hon har också fått göra lite andra tricks. Det är skönt att bara shejpa helt prestigelöst och se vad man får, det är nog vad vi behöver just nu.


Idag är hon med husse på jobbet och ikväll ska vi till brukshundklubben. Har inte riktigt bestämt vad vi ska göra där än, det beror lite på hennes dagsform. Jag tycker bara det ska bli kul att träffa träningsgänget igen, det var alldeles för länge sen.

Av Carro - 6 augusti 2009 13:23

Har inte blivit så mycket bloggande men nu tänkte jag komma med en rapport om våra första fem dagar ihop.


Första dagen var han som sagt tillsammans med Fredrik eftersom jag tittade på vuxna belgare på SBM. Fick regelbundet bilder på en valp som låg uppochnervänd i soffan och softade. Han åkte bilbur för första gången hem från Kista och sov nästan hela vägen. I sista kurvan vaknade han och spydde.


I söndags morse var vi till Fredriks syster och fikade. Sid hängde mest med Fredrik och var lite avvaktande (osäker) på alla barn och nya människor. Höll sig till oss och somnade i Fredriks knä lagom till hallonpajen kom på bordet. Vi lekte lite på deras gräsmatta och han kunde engagera sig bra i leken i den nya miljön.


På eftermiddagen var vi i Semmersby och jag höll lydnadskurs. Han fick träffa mammas goldenvalp Mojje på 16 veckor och de lekte jättefint ihop. Han fick även träffa tant Nebbie och tant Lotta. Tant Lotta var inte så intresserad och inte så intressant heller, precis som gamla tanter kan vara. Tant Nebbie däremot fjäskades det för ordentligt. Det var lite svårt för kursdeltagarna att koncentrera sig på terorin så Sid fick sova inne i vardagsrummet med husse. Efter kursen gick vi ner på appellplan och körde jaktinkallningar, de gick jättebra.


På vägen hem stannade vi på Coops parkering och lekte lite, han besvärades inte mycket alls av bilar och folk.


På måndagen var jag hemma med båda hundarna på förmiddagen och vi gick koppelpromenader tillsammans. Jag klickade och belönade Ebba så fort Sid kom i närheten av henne och hon vek bort blicken eller ignorerade honom. Sid fick bjuda på lite beteenden inomhus och han gör mycket skoj, men koncentrationen håller sig i ungefär trettio sekunder i taget.


På kvällen höll jag grundkurs och Sid fick ligga i bur på appellplan. Han var orolig först men efter att mamma lagt en leksak ovanpå buren lugnade han sig och somnade. Vi sov över i Semmersby och han somnade utan problem.


På tisdagen kom min svägerskas syster med familj och hälsade på hos mamma och pappa och Sid blev polare med deras två tonårssöner, men är fortfarande lite försiktig när det kommer nya människor. Jag låter honom ta kontakt i sin egen takt, jag är övertygad om att tuffheten kommer.


Syster med familj kom också förbi vilket involverar ett treårigt och ett sexårigt människobarn och en åttaårig mallemorbror. Barnen var lite konstiga först enligt Sid men sen insåg han att de både har roliga leksaker och gick att bita i hälsenorna. De hade både mer och mindre kul ihop under hela eftermiddagen och kvällen, Sid blev mer och mer nyfiken på de små.


Vi var nere vid stranden och badade och Sid försökte skälla ut vågorna, men kom inte i vattnet längre än till magen. Istället busades det massor med Mojje och så fick han träffa gammelmorbror Jax. Det mötet gick helt smärtfritt och Jax verkade betydligt mer intrsserad av Sid än vad han var för Mojje när han var i samma ålder. 


Sid sov gott på kvällen i ny bur och nytt rum, sov länge på morgonen också.


Vi var kvar i Semmersby på onsdagen och var nere och badade hela dagen. Sid gick fortfarande inte ner i vattnet längre än till magen men blev tuffare och tuffare inför vågorna.


De första dagarna åt han inte godis när man serverade honom men nu äter han med god aptit och försöker till och med sno godis ur fickorna. 


Väl hemma igen gjorde vi lite jaktinkallningar och sen bar det av till Hässelby för att köpa bil, lång bilresa igen som han sov sig igenom. Gick två småpromenader runt i bostadsområdet, duktig valp kissade och lekte.


På nätterna sov han i början i komposthage men den upptäckte han ju snabbt att man kunde traska iväg med genom att trycka kroppen mot ena kortsidan. Nu sover han i bur och det går jättebra, då är det ju också lättare att flytta med sig sovplatsen till nya miljöer. Ebba sover i samma sovrum och det är inga problem.


Träningsmässigt lägger vi fokus på jaktinkallningarna, lek och självkontroll. Poletten har börjat trilla ner vad gäller omvänt lockande och att vänta på signal för att få ta leksak. Vi jobbar även in varsågod i samband med måltiderna.


Hemma är det bara Kråkan som han ännu inte riktigt kommit underfund med vad det är för typ. Han jobbar som sjutton, skäller, morrar, är nyfiken, försöker jaga men ingenting hjälper. Vi får väl se när han upptäcker att hon inte är något värre än Conny, Karlsson och Roffe där hemma på Finnberget.


Det var en liten uppdatering om Sidläget så långt. Det kliar i mina fingrar att få träna mer men batteritiderna är ju inte sådär jättelånga. I kväll ska vi åka till klubben och leka lite, fast främst ska jag dit för att träna Ebba.


So long!  

Sid

SBM

Av Carro - 1 augusti 2009 20:57

Natten var lugn. Den lille somnade direkt och sov till kvart i fyra då han började stöka lite. Vid halv fem ut och kissa, äta frukost (det har bildats tidiga vanor på Finnberget) och somnade om vid kvart i fem. Sov till kvart i sju då Fredrik fick gå ut för kiss och bajspaus, helt okomplicerat (än så länge).


Jag har spenderat hela dagen i Kista på belgar-SM, en riktigt trevlig dag. Träffade massa kända ansikten och fick prata hund oavbrutet hela dagen utan att få dåligt samvete, kändes nästan som Norge igen (eller Värmland med för den delen).


Syrran tävlade elitspår och kammade hem en fjärdeplacering, härligt! Kullsystern Jilla tog sjätteplatsen. Båda presterade jättefina spårarbeten i vildsvinstät terräng. Tyvärr missade jag Jillas lydnad men Jax var jättefin, duktig farbror.


Sid har varit hemma med Fredrik och de verkar ha haft en toppendag. Fredrik såg inte ens sliten ut när jag kom hem (!). Fick rapporter med jämna mellanrum om en lugn och behaglig valp. Var den valpen är nu vet jag inte riktigt för det är full rulle. Skönt om han kan vara igång ett par timmar till och förhoppningsvis sova lite längre i morgon bitti.


I morgon ska vi till Brevik och presentera lillen för Fredriks systrar. Sen blir det Semmersby och lydnadskurs och så vidare till Kista (igen) för inköp av en Volvo 745 till mig. Måste ju ha en ordentlig hundbil med ordentligt bagageutrymme samt en med manuell växellåda att övningsköra med. Det blir spännande.


Det var allt för idag, jag är helt slut och ksa nog gå och lägga mig snart. Ska ut och gå en sväng med Siddelidden (redan hnudra smeknamn innan hans ens vet vad han heter...).


Godnatt!

Sid

Carro, 22.
hundIDiot ut i fingerspetsarna.
www.hundid.se http://www.hundid.se
http://carro.hundid.se

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6 7
8
9
10 11 12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25 26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Hundtränaren

Senaste inläggen

Ebba

Photobucket

Mikroblogg

Sid

Photobucket

Kategorier

Nebbie

Photobucket

Arkiv

Sök i bloggen

Askari

Photobucket

Länkar

hundID

Photobucket

Fråga mig

2 besvarade frågor

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS


Skapa flashcards