Kontrollerad  lek - Som hund och katt

Direktlänk till inlägg 7 maj 2009

Spontanträning

Av Carro - 7 maj 2009 23:12

Jag och Lina fick för oss att gå ut och träna vid tiotiden nånting. Ingen av oss kände oss upplagda för disk och städning och det känns ju som om man gör mer nytta ute med hunden än framför datorn i alla fall.


Och vilket underbart träningspass det blev, lagom varmt, lagom övertrötta förare, inget folk och glada, pigga hundar. Ja, faktiskt Ebba också. Riktigt pigg och glad, det är gamla vanliga Ebba som glimmar till i ögonen och det är så underbart. När hon är sådär underbart knäpp och galen som bara hon kan vara vill jag liksom stanna klockan och träna hur mycket som helst utan att någon av oss blir trött eller tappar koncentration - för hon är så rolig att träna då! 


Vi tränade ruta och fjärr idag. Kan ju börja med att rapportera att fjärren gick katastrofalt, för med glad och galen Ebba kommer lätt lite slarv i de lugna momenten på köpet...  Mycket göra om, göra om, göra om och många belöningar för att vara stilla och vänta på kommando. Hon blir läskigt mycket border collie när hon är på det här humöret. Osäker på vad jag tycker om det.


Tränade massa rutaskick för det var så svårt att sluta. Hon går riktigt bra, bjuder fint framåt, släpper bra från mig, har fin attityd när hon ställer upp. Problem: kan hamna för långt fram eller för långt åt vänster. Går gärna och ställer sig mellan de vänstra konerna. Idag blev det ibland vänta ut för att hitta positionen själv, ibland fela och göra om. Oftast beror det på att mitt huvud inte alltid är med (dålig planering innan, fy). Hon ställer upp snett, jag måste tänka - är det belöningsbart eller ska jag göra om? Och under den sekunden jag funderar har jag gått över tiden för "felningsgränsen" i mitt huvud. I situationer som den här måste en ev. felsignal och bryt komma direkt när felet inträffar och har jag inte time:at det får hon försöka själv med att hitta rätt position utifrån fel position. Säkert ingen som hänger med på vad jag menar, tolv-på-natten-modus som jag är i.


Jag måste verkligen sätta upp ett tydligt kriterie för var i rutan hon ska vara. Repetioner med fullstor ruta blev bäst, små rutor ger tendens till konvandring, inte bra.


De flesta repetioner blev riktigt, riktigt bra och jag har säkert gett femtio belöningar i rutan på det här passet. Jag ska inte kasta, jag är för dålig på det och måste träna pricksäkerheten själv innan jag gör det igen. Felaktig belöningsplacering i det här läget är inte bra, säkert det som får ut henne till vänster.


Men hon är go min hund, jag hade velat träna rutan i flera timmar till - det börjar bli så roligt - men måste inse att trots att hon var pigg och glad så är hon sjuk och får bara gå till 60% (vad 17 nu det innebär). Men jag hoppas, hoppas, hoppas att det är medicinen som gjort den här effekten och att det alltså är på väg att ordnas upp. Vet inte hur snabbt antibiotika börjar göra verkan.


Nu ska jag hoppa in i duschen och sen slänga på en film. Hoppas jag klarar av att koppla av och titta på den trots att jag spenderat i stort sett hela dagen med att göra ingenting. Får tänka som så att kan jag koppla av nu så har jag mer energi till att göra saker i morgon, för det måste jag verkligen. Städa och göra fint till Askari (och Fredrik) kommer, plugga och träna hund. Jag och Lina åker till Karlstad BK där Lina ska passivitetsträna (sig själv) och jag ska träna rutan och fritt följ.


Godnatt!

 
 
Ingen bild

Åsa

8 maj 2009 06:16

Hej.
städa inte för mycket tills guling kommer, han fäller. men för Fredriks skull är det Ok.
Åsa

 
Lina

Lina

8 maj 2009 07:52

Jag fattade =P Jag tänkte faktiskt på just det igår, att du gjorde olika olika gånger.. men glömde nog att fråga =P

http://mybutterfly.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Carro - 30 juli 2012 13:30

Jag använder den gröna bollen "Everlasting Fun Ball" som aktiverings- och belöningsboll till både mina egna och dagisets/pensionatets hundar. Den heter "everlasting" och hittills har jag ingenting att säga emot det namnet, trots att jag provat den på...

Av Carro - 30 juli 2012 13:26

En titt in i min vardag hittar du här och här. En titt in på dagis hittar du här. Trevlig läsning!   Vill ni läsa inläggen direkt kan ni följa min nya blogg på www.hundid.se   Hoppas vi ses och hörs! ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:19

Jag och Kaj har påbörjat vår agilitykarriär på riktigt genom att ta privatlektioner för en instruktör som heter Sandra Eriksson. Här kan du läsa om våra två första lektioner.   Du hänger väl med till www.hundid.se? ...

Av Carro - 30 juli 2012 13:05

Förra helgen var jag och Kaj i väg på äventyr, närmare bestämt på utställning i Köping. Kaj uppförde sig som en prins och betedde sig som om han aldrig gjort annat än travat vackert och visat upp sig snyggt. Resultatmässigt ner som en pannkaka och up...

Av Carro - 26 juli 2012 22:36

Jag flyttar nu mitt bloggande till www.hundid.se eller hundid.wordpress.com (adresserna leder till samma sida och båda ska fungera att lägga in på t.ex. bloglovin eller Google reader). Anledningen är helt enkelt att det känns mer logiskt att samla al...


Carro, 22.
hundIDiot ut i fingerspetsarna.
www.hundid.se http://www.hundid.se
http://carro.hundid.se

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17
18 19 20
21
22
23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2009 >>>

Hundtränaren

Senaste inläggen

Ebba

Photobucket

Mikroblogg

Sid

Photobucket

Kategorier

Nebbie

Photobucket

Arkiv

Sök i bloggen

Askari

Photobucket

Länkar

hundID

Photobucket

Fråga mig

2 besvarade frågor

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards