Kontrollerad  lek - Som hund och katt

Alla inlägg under december 2008

Av Carro - 10 december 2008 18:44

Sista rycket i skolan nu, jag förstår inte men ena sekunden känner man sig hur lugn som helst och tänker att om en vecka är det över, nästa sekund är man galet stressad och virrar omkring i lägenheten och letar efter det ena och det andra som man behöver för nån uppgift och så sitter man framför datorn och tänker att någonting ska ta tjugo minuter men det tar en timme och puuuh.. ANDAS.

Nu är jag klar med allt det gemensamm inför projektet, bara min egna loggbok kvar. Sen loggbok till dressyr och eftersök också som ska laddas upp på hemsidan, får se om jag börjar med det idag. Har nationella i matte i morgon så kanske ska kolla igenom lite mattetal innan jag lägger huvudet på kudden.

Skriver argumenterande texter på svenskan vilken är superroligt, det är ju i stort sett min näst största hobby (sitta på forum) så det går bra. Skriver om korrigeringsbaserad träning vilket också ligger helt rätt eftersom det är någonting som diskuteras ganska hett på aktivhund just nu. Tänkte blivit klar idag men det blev inte så, skriver rent i morgon och sen kan man lägga det åt sidan också. Jag gillar korta deadlines, det går bättre då än om man drar ut på det. Jag har en förmåga att dra ut på saker lite väl mycket.

Hell, neurologen skulle jag ju ringa idag... Damn. Glömt, idag igen. Skäms på mig -dunkar huvudet i skrivbordet tjugo gånger så känns det (inte) bättre-


Nej, nu måste jag få i mig lite energi. Blir pizza idag, orkar inte laga mat och vill ha mat nu. Så så får det bli. Sen Vänner, loggboksskrivande, lite annat plugg och förhoppningsvis en sväng förbi AH innan det är dags för sängen. Träning idag? Vi får se, just nu känns det som att tidschemat inte rymmr det idag (hundarna sover i sängen respektive vardagsrumsfönsret och verkar rätt så nöjda ändå).


So long!  

Av Carro - 10 december 2008 13:02

Har precis varit och lämnat Ebba i stallet och håller som bäst på att slänga i mig en macka innan jag ska dra till skolan. Matte (soft) och svenska står på schemat och sen ska jag fixa klart det sista med projektet och maila över allt till Bella så hon får skriva ut. Snart kan man bocka av även det alltså :)


Allt för nu. So long!

Av Carro - 10 december 2008 10:21

Undrar vad man gör om två veckor vid den här tiden? Sitter i köket i Starrmora och äter risgrynsgröt kanske? Förhoppningsvis medan snäflingorna yr utanför fönstret.

Tänk att det bara är två veckor kvar till julafton och bara en vecka kvar tills jag går terminens sista dag på skolan. Sen är hälften avklarat, hälften! Lika mycket kvar innan man äntligen kan flytta hem och leva som vanligt igen.


Håller på och pluggar etologi självständigt nu på förmiddagen, ska snart hoppa in i duschen och göra mig i ordning inför eftermiddagen och slänga i mig lite lunch innan jag drar ner till stallet.

Va ute på promenad med hundarna i morse i en millimeter tjockt täcke av pudersnö. Det är precis så att det är vitt överallt, härligt!


God morgon, eller god förmiddag kanske!

Av Carro - 9 december 2008 21:20

Både hundarna fick lite träning inomhus efter min middag.

Ebba skulle börja klosstränas vilket gick hyfsat framåt för att vara första passet. Jag ska börja med att få henne att stå med båda framtassarna på klossen och få stadga där innan jag går vidare tänker jag, så idag vart det mycket belöning för tassar på kloss och inte ligg på kloss (favoritbeteendet ligg dyker upp väldigt ofta). En tass på nu i alla fall, får se hur det här kommer gå. Vi hars ju redan shyssta ingångar så jag kommer inte använda de där utan det är mer för bakdelskontrollen, så vi kan ta det i vår egen takt.

Skulle shapa in att ligga på rygg med fyra tassar ihop också och bestämde mig för att shapa hela vägen from the very beginning så att säga. Jag brukar ofta hjälpa eller hinta om startbeteendet, t.ex så gav jag henne liggkommando när vi började träna hakan i backen och sen la jag kommando på hakan i backen från ligg, hakan i backen från sitt och tillslut från stå. Nu vill jag prova hur det funkar att få fram någonting helt utan hjälper, alltså även utan en så liten hjälp som utgångsläget. Upptäckte då hur otroligt många beteenden hon har på sin frivilliga reportoar (långt ifrån så många som hon skulle kunna ha, men det var kul att se i alla fall att det kanske är en del annat vi shapat in också...). Hon backade, snurrade, backade och snurrade, gnällde, skällde (det mjäkigaste skall jag någonsin hört...), gav vacker tass, vinkade, bugade, satt vackert, magplask, hakan i backen (såklart), apporterade fjärrkontroller, hämtade böcker ur bokhyllan (!), snurrade halvvarv (något jag tillochmed glömt bort att jag lärt henne), satte sig fot med soffan, fot med skrivbordet, fot med soffbordet och TILLSLUT la hon sig. Klick gosid och så började hon om... Det är så härligt att se hur bra hon ändå jobbar, hon ger inte upp utan kämpar och provar, provar igen och provar nåt annat - allt under en tokviftande svans. Underbart! Nu har vi än så länge då bara kommit till ett ligg utan hakan i backen och hon förstår att det är på rätt väg, samt att hon ibland även provar att lägga sig på sidan (någon gång i tiden har ju en viss Börnis lärt henne rulla) vilket hon självklart får klick och belöning för. Känns på rätt väg och jag har en bra plan för hur vi ska få ordning på det här. Kroppskontroll är vinterns projekt ihop med apporteringen, fast många säger att hon redan har fin kroppskontroll så kan det alltid förbättras, bra till det mesta :)

Nostargetade också (hak-dutt) och det gick finfint. Några gånger skulle hon ju prova om det lönade sig att apportera den och inte f*n tänkte jag på att jag höll grejen i min öppna handflata. Ajajaj... höll god min, bytte hand, höll lite längre ut och så provade vi igen.

Lite fotpositioner (kvartshalter, SF) och fjärr blev det också men hon var lite för tagg för fjärren så vi körde inte så mycket skiften, mer stadga.


Askari fick krypa och lära sig att man inte gläfser när man shapas! Han bjuder gärna på ligg och ger man inte belöning där sätter han sig och lägger sig igen i hundranittio knyck samtidigt som han gläfsskäller och säger åt en att "ge mig belöning för f*n k****ng" eller "säg vad jag ska göra istället!!". Tålamod är någonting Askari behöver... ;) Så han fick mycket klick för tunga lägganden och lugn i kvarliggandet. Läggandet belönades med godis bakåt (in mellan frambenen) och sen klickades små rörelser framåt efter belöningen. Vi får se om det är en bra strategi. Vi tänker inte fastna där men det är någonstans att pilla i alla fall. Förra veckan kröp han väl två - tre steg, visserligen med låg rumpa men mycket frustration och på ett knyckigt sätt som inte känns hållbart (säkert) i längden - så vi provar såhär nu. Första träningspasset kändes bra.

Askari fick också prova klossen men han hade för mycket ligg i tanken. Vi gjorde därför helt andra grejer först, lite fotposition och förflyttningar samt följa target med frysta fötter. Vi pillar på lite, blir inget revolutionerande (än så länge) men inga kunskaper är onödiga kunskaper, eller hur?

Sen provade vi klossen igen och en tasstanke dök upp ett tag men försvann igen. Vi provar igen i morgon.


Vill önska Åsa lycka till med Lavas test i morgon, hoppas det går som du vill.


Nu dags för sängen,


God natt!

Av Carro - 9 december 2008 17:52

Tio i sex måste väl innebära att det är tisdagkväll?


Har precis varit ute med hundarna och när jag kom in kände jag mig yr och konstig och trodde jag skulle svimma. "Vad i helsike är fel nu då" tänkte jag innan jag kom på att jag inte ätit något ordentligt sen frukosten idag, om man inte räknar en macka och fruktsoppa där mitt på dan (lättlunch). Så nu håller jag på och lagar mat (står i ugnen) och hundarna får vänta med träningen tills jag ätit och är mätt och belåten och kan koncentrera mig. Blir inomhus idag, ska pilla lite shaping med Ebba, tänker jobba lite bakbenskontroll eller kroppskontroll överhuvudtaget, nostarget och lite fjärr. Bakbenskontrollen tänkte jag shapa in gå-runt-klossen (som jag anser att det ligger en hel del bakbenskontroll i) samt försöka få till ligga på rygg med alla tassarna ihop. Får se hur det går, ska bli spännande. Nostargeten ska vi träna in en speciell "hakdutt" som jag ska ha på konskicket sen, sätta positit på konen eller rent utav överföra hakdutten direkt till konen, vi får se vad som funkar. Först och främst ska den speciella hakdutten läras in på en hund som inte ens kan en vanlig nostarget. Någonstans måste man ju börja :)

Askari ska träna kryp. Tunga armbågar och tunga bakben skla klickas idag. Går det bra plockar vi fram targeten men framförallt ska vi skapa en lugn attityd. Vi ska även fortsätta med tasstargendatet (targnandet, targendetat - va heter det?!), fotposition och om han är på riktigt bjuda-på-beteende humör kanske även han får prova på klossen.


Nu ska jag laga mat. So long!

Av Carro - 9 december 2008 14:25

Va iväg till skolan helt i onödan för där va det kaos. Jag fick total hjärntorka (vilket jag får när det blir kaos), kunde inte få fokus på rätt saker (vilket va det hela provet handlade om) eftersom fel saker snurrade i huvudet så jag kastade in handduken och gick hem.


Nu sitter jag på schoolsoft och kollar lite vad vi har kvar att göra den här terminen och utvärderar lite för mig själv hur det gått hittills, och det känns bra. Ska sätta mig och kolla igenom lite grejer nu och sen träna lite med hundarna. Fortfarande förkyld, har nog aldrig varit med om något så envist. Men sovmorgon i morgon i alla fall, riktigt skönt.


Hundarna fick tokryck och började leka, racade från vardagsrummet ut till hallen och tillbaka igen - självklart medan man är en aning upptagen med att pudra näsan. Skynda, skynda och så ut och bryta de två dårarna. SÅ roligt ska vi inte ha att lek går överstyr i min lilla etta, men de har fått såna ryck oftare och oftare de senaste dagarna. Ebba kan inte låta bli att pussa på Askari när vi står i hallen och klär på koppel och när Askari hoppade upp och la sig i sängen sprang Ebba efter... Vågar inte riktigt ta några risker så Ebba fick lugnt ta ett steg tillbaka och lägga sig i soffan istället, varpå Askari hoppade ner och la sig på golvet unde soffan. Jaha, så ni har gått och blivit polare nu eller? undrade jag. Skönt att det funkar med de, riktigt skönt!


Hörs senare!

Av Carro - 9 december 2008 11:18

...men jag tänker inte skriva vad det var eftersom det innehöll julklappar till mig själv och min syster, men oj vad glad jag blev! Så efterlängtat så kunde inte låta bli att öppna trots att jag lovat mig själv att vänta till julafton. Självkontroll? Nja... dålig på det kanske :)


Inget speciellt som händer idag. Ska redovisa momenten nästa vecka så idag blir det bara prov i momentlära och tävlingspsykologi. Jag är lite besviken på vår undervisning i momentlära. Vi har gått igenom några olika moment som fritt följ, fjärrdirigering och inkallning med ställande. Vår lärare har gått igenom hur man ska lära in själva huvuddelarna av momentet och vi har fått komma med andra förslag och vi har diskuterat lite kring olika inlärningmetoder. Det är jättebra men jag hade velat ha lite mer verklig momentlära. Alltså mer om hur man fångar beteenden, delar upp momentet i delar, kanske gå igenom lite om grundfärdigheter-delar-helhet, hur man kedjar och olika tekniker kring det, vad man gör om kedjan inte håller, hur man tåliggör träningen, hur man lägger kommando på beteendet och hur man kan tänka kring stimulikontroll och delar utan kommando. Momentlära är ju så mycket mer än bara själva "delinlärningen" och principen bakom.


Jag gillar Svartbergs hitta-förstärka-döpa-länka-tåliggöra. Att först fånga det beteende man vill ha på ett eller annat sätt (hjälpa, targeta, shapa etc.), sen förstärka det man vill ha och släcka ut det man inte vill ha, döpa det när det ser ut som man vill (eller strunta i att döpa det som t.ex att komma in i fotposition efter inkallningen), länka ihop de olika beteendena med varandra till hela moment (eller delar av hela moment) och där använda både baklängeskedjning och framlängeskedjning (fast jag mest föredrar det första) och tillslut göra momentet tåligt för störningar och "överträna".

Ja, varför jag nu började skriva om det... Men lite mer så skulle jag vilja att de hade lagt upp undervisningen i momentlära. Gå igenom olika typer av strategier som den här, det rena klickertänket etc. Men som sagt mer än bara själva delinlärningen.

Ska bli spännande att se hur provet kommer se ut.


Småföretagande är över, efter den här veckan kommer även matten och svenskan att vara över och jag kommer ha betyg i alla basämnen. Gott.


Ändå rätt skönt när det bara är fem dagar kvar på terminen och man börjar få ordning på allting och kan bocka av ämne efter ämne. Det blir lugnare!


Höres senare, nu dags för lunch.

Av Carro - 8 december 2008 20:23

Måste försöka hålla koll på vad det är för dag... 


Har varit en helt ok dag idag, rätt långsam men ändå händelsefull.

Har haft slutexemination i Smårföretagande, ingen trodde väl att det verkligen skulle ta en och en halv timme att skriva provet men det gjorde det ganksa enkelt. Va rätt svårt och mycket tänkande, men nu är det över och hoppas det gick bra. Det har varit en givande kurs, rolig och inspirerande men mycket plugg mellan varven. Nästa frivilliga företagskurs (personlig försäljning) tror jag att jag står över, det känns som att det kommer bli tillräckligt ändå framöver.


Sötmalinutten fick vara hanteringsobjekt på djursjukvårdslektionen idag. Jag, Lina och Börnis kände och klämde och letade fel på honom men hittade (som tur var) ingenting. Tur det :) Det var INTE roligt att stå på bord tyckte Askari, men efter en timmes känn och kläm verkade det vara helt ok. Man kunde ligga och se söt ut en liten stund i alla fall (se bild längst ner i inlägget).


Har orkat laga ordentlig middag för första gången i Forshaga på en dryg vecka. Förra veckan va det väldigt förkylt och det blev mycket rostmackor, idag blev det pasta med quornnuggets och tzatziki. Gott och riktigt härligt att äta ordentlig mat.


Har haft huvudvärk hela dagen och undrar om det är en reaktion på näsdropparna som är ruskigt starka (tydligen det enda som biter på sega lastbilschaufförer). Eller så är det helt enkelt bara förkylningen som vägrar ge sig. Kanske behöver vara hemma en hel dag och bara vila, inte träna, inte stressa eller någonting. Får se hur morgondagen känns. Antagligen får hundarna något ändå, det brukar bli så ;)



Carro, 22.
hundIDiot ut i fingerspetsarna.
www.hundid.se http://www.hundid.se
http://carro.hundid.se

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4
5
6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< December 2008 >>>

Hundtränaren

Senaste inläggen

Ebba

Photobucket

Mikroblogg

Sid

Photobucket

Kategorier

Nebbie

Photobucket

Arkiv

Sök i bloggen

Askari

Photobucket

Länkar

hundID

Photobucket

Fråga mig

2 besvarade frågor

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards